zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана



Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу.

здраве.bg

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу. Той изправя едни срещу други девет университетски дипломанти и девет самоуки младежи в състезание за интелектуално превъзходство. Наградата: престижна позиция в корпорацията “Тръмп”.

Специалисти казват, че шоуто всъщност е направило много повече от това да бъде отправна точка за блестяща кариера. То всъщност е станало мизансцен на един от най-дълго водените спорове за човешкото поведение, а именно – когато става въпрос за интелигентността, кой фактор има по-голямо значение – природата или възпитанието?

И по-специално – дали нашата генетична заложеност да учим, измервана чрез коефициента ни на интелигенстност и понякога чрез нивото ни на образование, са по-определящи от здравия разум и предизвикателствата на живота, за да се научим как да живеем интелигентно. Отговорът може да ви изненада!

“Съвременните проучвания показват, че минимум 52 % от нашата интелигентност е базирана на нашата среда, така че мозъкът непрекъснато се променя, учейки нови неща през цялото време”, казва Франк Лоулис, говорител на американска организация за младежи с висок коефициент на интелигентност. “За сравнение, казва Лоулис, IQ-тестовете единствено измерват това, на което сме били научени и не са истински показател за нашия потенциал да учим от средата”.

“Интелигентността, всъщност, е много широко понятие, включващо дали знаем как да използваме способностите си да успяваме в света, а това е нещо, което може и да не подлежи на измерване”, добавя той.

Други специалисти отиват дори още по-далече, когато става въпрос за значението на IQ-резултатите. “Стандартните IQ-тестове измерват много тесен диапазон от способности и това, което те наистина измерват, е всъщност инертно”, казва професорът по психология в Иейл - Робърт Стърнбърг. “Още повече, допълва той, това, което тестовете не успяват да измерят, е много по-важно от калкулирания сбор точки, който Стернберг...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.